4 napraforgósPANNONHALMA - BENCÉS FŐAPÁTSÁG

A település legfőbb nevezetessége a Szent Márton-hegyen épült bencés főapátság, mely 1996 óta a Világörökség része.

Az 500 m-re levő ARBORÉTUMBAN sétálhatnak, gyönyörködhetnek belépő díj nélkül. Sétájuk során kanyarodjanak a Milleneumi emlékmű (1896), a Boldogasszony-kápolna barokk épülete (1710) és a Boldog-Mór kilátótorony felé.

PANNONHALMA - ÜVEGGALÉRIA: A HEFTER ÜVEGGALÉRIÁBA látogatók megismerkedhetnek Hefter László Ferenczy díjas üvegművész munkásságával, időszaki kiállítások keretében hazai és külföldi képző- és iparművészek munkáival. A MŰTEREMBEN megtekinthetik az ólmozott üvegablakkészítés gyakorlatát, betekintést nyerhetnek egy 1000 éves kézműves tevékénység műhelytitkaiba.

Érdekes lehet még elsétálni a Magtárig, megnézni az Óvoda épületét (volt Szent-Vince zárda).

 

KIKAPCSOLÓDÁS A KÖZELBEN

A Pannonhalmát körülölelő dombok csodálatos tölgy- és cserfa erdejében, a Bakony vadregényes tájait GYALOGOLVA, KERÉKPÁRRAL, LÓHÁTON (200 méterre lovaglási lehetőség kezdőknek, haladóknak, erdei túrákkal) bejárva egészen különleges élmény.
Az 500 m-re levő ARBORÉTUMBAN sétálhatnak, gyönyörködhetnek belépő díj nélkül.

Borkóstolás az Apátsági Pincészet és a környék borospincéiben.

Horgászási lehetőség a ravazdi tavaknál.

Vadászat a Vadásztársaság árjegyzéke alapján.

 

KIRÁNDULÁSI LEHETŐSÉGEK

 A nyugat-dunántúli térség egykor a Római Birodalom provinciája volt: itt vezetett az úgynevezett Borostyánkő út, melynek nyomai ma is megtalálhatók ezen a vidéken. Vonzó lehetőségeket találnak itt, az utak behálózzák a nyugat-pannon táj legszebb dombjait, erdőit. A Fertő-tó, a folyók - a Mosoni-Duna, a Duna, a Rába, a Mura, a Zala - a gyógyfürdők sokasága, nemzeti parkok, műemlékvédelmi területek, épületek számtalan lehetőséget nyújtanak kiránduláshoz, feltöltődéshez, kikapcsolódához.

Győr ( 15 km ) - a találkozások városa

 

Magyarország műemlékekben egyik leggazdagabb városa a barokk belváros rekonstrukciójának elismeréseként elnyerte  a műemlékvédelem Európa-díjat. A történelmi korokat idéző templomok, paloták,    múzeumok, jellegzetes sarokerkélyek,   szűk közök belvárosi sétára   invitálják a látogatót.  A barangoláshoz csábító hátteret   nyújtanak a az ódon utcákban   meghúzódó kávéházak,   éttermek valamint a méltán híres helyi   vendéglátás. 

  

Győri Rába Quelle Gyógy-, Élmény- és Termálfürdő

 

A 2003 őszén megnyílt, Wellness Nívó díjas győri fürdő gyógyvize többek között mozgásszervi betegségekre hatásos. Az élményfürdőben a legmodernebb elemekkel felszerelt medencék, csúszdák, igényes szaunakert fogadja a vendégeket.           

 

SOPRON - a lehűségesebb város

 

Ebben a hangulatos városban jóformán minden megtalálható, ami vonzerőt jelenthet: történelmi levegőt árasztó belső városrész hangulatos utcasorai, gótikus, barokk és reneszánszépítészet ritkaságai, történeti emlékei, kultúrája. A régmúlt korok nagyszerű építészeti alkotásai, ívben hajló utcácskái, középkori hangulatot árasztó terek, előbukkanó városfalak, finom mívű erkélyek, boltíves kapualjak, kőcsipkés ülőfülkék mellett egyszerre van jelen a borpincékkel tarkított falusias városrészek hangulata.

 

Széchenyi-kastély, Nagycenk

A barokk kastély építészeti szempontból is érdekes. Kiemelt jelentőségét azonban az adja, hogy itt élt a "legnagyobb magyarként" tisztelt Széchenyi István.

Fertő táj - a Világörökség része és a Répce-sík

 

A Fertő-tó üdülőkörzete a víz és a szél szerelmeseinek paradicsoma. Aki a Lajtán túlról érkezik, magával ragadja a Pannon-táj szépsége, érintetlensége. A Répce-sík nyugati peremén a Borostyánkőút érdemel kiemelt figyelmet.

 

Nemzeti Park - a határ két oldalán  

Az ország nyugati kapujában a mondák és mesék egykor titokzatos vidékről szóltak. A Fertő és a Hanság vadvizekben, ingoványokban gazdag rejtélyes világa sokat változott azóta. A tó és az ember által átformált hansági táj ma két ország közös nemzeti parkja által őrzött természeti kincs.

Sokoróalja  

Térségünkön haladt át a híres Borostyánkő út. Minden településünk rejt valami apró csodát, kikapcsolódási lehetőséget, szórakozást. Rábaszentmiklóson található a kora Árpád-kori körtemplom, szépen felújítva. Árpáson látható az 1251-ben épült román-gótikus stílusú római katolikus templom, amely mint egy mérföldkő és felkiáltójel hívja és várja az idelátogatókat. A sok szép kirándulási lehetõség mellett Sokorópátkán lovas fogadó, Téten kerékpáros panzió, Tényőn tájház és történelmi emlékek várják a turistákat. Győrszemerén, Felpécen és Kajárpécen a dombok kínálják ízletes nedűiket, Gyarmaton és Csikvándon a lankákon levő több száz éves pincesorok tudnak újat adni a vendégeknek, a Rába mellett pedig a víziturizmus és horgászat nyújt kikapcsolódási lehetőséget.  

Bakonyalja

A Bakony északi lejtőit magában foglaló festői szépségű térség a Bakonyalja. A hegység lankáinak tiszta levegője, a védett fákban és értékes vadakban gazdag erdőségek kirándulásra, lovaglásra, vadászatra csalogatják ide a vendégeket.

Hanság és a Mosoni-síkság - a megye madárvilága  

A hajdani mocsárvilág napjainkban 330 négyzetkilométer kiterjedésben égererdõk, mocsaras rétek, legelõk, lápok, és rekettyések alakulata, számos állat ritkaságnak (lápi póc, mocsári teknõs, parlagi vipera, hód, vidra, túzok) ad otthont. A Fertõ-Hanság Nemzeti Park központja Sarródon található.

Szigetköz

 

A vízi túrák kedvelői végigjárhatják a galériaerdők övezte Duna-ágakat, ahol a változatos szakaszok felejthetetlen élményt ígérnek a kajakkal, kenuval érkezőknek. Az idelátogatók a Mosoni-Dunán sétahajóról is gyönyörködhetnek a vadregényes tájban.
A Duna ágrendszere mellett több, jó fogást ígérő, telepített kavicsbánya-tó teszi Szigetközt igazi horgászparadicsommá.
Kedvelt a térség lovasiskolái által a szigetvilágba szervezett túralovaglás, sétakocsikázás.

 

Bakonyi túrák

 

A Bakony, a Dunántúli-középhegység legnagyobb kiterjedésű, mintegy 110 km hosszú hegyvonulata. Kellemes túrázást ígér ez a gyönyörű vidék, ahol a kemény kaptatóktól sem kell tartanunk!

A Cuha-völgyi vasútvonal

Hazánk legváltozatosabb formákat megjelenítő tájegysége a Magas-Bakony, a kirándulók méltán kedvelt túraterülete. Az itt található erdőségek zöld szigetként őrzik a természet érintetlenségét, a hajdan legendás betyárokat bújtató égig érő bükkösök, tölgyesek, gyertyánosok között számos szurdok húzódik, mélyükön hegyi patakokkal. A Magas-Bakony egyik legszebb része, az országos hírűen szép Cuha-patak völgye. Ebben a vadregényes sziklaszurdokban halad a Győr - Veszprém vasútvonal. Aki végigutazik ezen a vonalon és utazását Vinye vagy Porva - Csesznek állomáson megszakítva kisebb nagyobb sétákat, túrákat tesz a Cuha-völgyből kiindulva, kivételes lehetőséget kap a természeti szépségekben gazdag vonalszakasz és környékének megismerésére, és egy életre szóló élménnyel térhet haza!  

Veszprémi városnézés, Állatkert

 

Zirc és Arborétuma

 

Az Arborétum világszinten jegyzett fáskert-gyűjtemény. Nem az Ős-Bakony része, hanem előrelátó emberek alkotása. A 20 ha-os Arborétumot a Ciszterci Apátság alapította a Bakony fafajtáinak, lágyszárú növényeknek a megmentésére. Magyarország legmagasabban fekvő élőfagyűjteménye.

 

Balatoni kirándulási, fürdőzési, kerékpározási lehetőségek, bortúrák. A Balaton Pannonhalmától 70 km távolságra van.